Godhet - bare gjør det!

Per Jonas Noreng, Lagsarbeider i Laget

Godhet.
Godhet fra Gud, Godhet med Jesus og de første kristne som forbilde.
Godhet som en handling, og som preger hele livet vårt.
Godhet som oppsøker alle mennesker, ikke bare de vi står nær eller noen utvalgte.
Godhet som koster, forandrer og er helt uten baktanke.

Vi nærmer oss Godhetsuka, en uke hvor vi i fellesskap skal gjøre Godhet tilgjengelig på skoler og studiesteder over hele landet. I tiden frem mot dette så har vi pratet mye om Godhet, og hensikten og verdiene våre knyttet til godhet har blitt gjort tydelig i undervisningen. Mange er kanskje gira og klare for å øse ut godhet i løpet av Godhetsuka, og selvfølgelig ellers i hverdagen. Samtidig så kjenner kanskje noen av dere fortsatt på en skepsis eller synes det er utfordrende å bli med på dette, selv om det egentlig høres litt spennende ut.

For rundt et år siden var jeg på en konferanse i Imikirken i Stavanger, hvor Godhet var tema. Det var veldig bra, og jeg var inspirert og klar for å la godhet prege meg i hverdagen. Svigermor hentet meg når konferansen var ferdig, og vi skulle bare innom butikken før vi dro hjem for en rolig lørdagskveld. Da vi kom til butikken så skulle jeg kjøpe noe godis, før jeg gikk ut og satt meg i bilen igjen. På vei til kassen så kjente jeg på at jeg skulle betale for personen som kom bak meg i køen. Jeg hadde ikke veldig lyst, det kostet på både stoltheten og lommeboken, selv om jeg kom rett fra en godhetskonferanse. Jeg så at det var en som kom med en kurv bak meg, og jeg tenkte at det går greit, det er hvert fall ikke en som gjør en storhandel. Så jeg sa til vedkommende at jeg gjerne ville betale for han, og han og personen i kassa ble nokså overrasket og så rart på meg. Etter litt om og men, så fikk jeg et bekreftende ok. Så begynte han å dra opp ting fra handlekurven, og jeg har aldri sett noen få så mye oppi en kurv før. Alt fra flere deodoranter, øl og mange andre varer. Det kostet mer enn jeg hadde trodd, men jeg betalte og ønsket han en god dag videre. Jeg kjente ikke han jeg betalte for, og mest sannsynlig kommer jeg ikke til å møte han igjen. Kanskje betydde det mye at jeg betalte for han, eller kanskje han absolutt ikke trengte det. Likevel kjente jeg på en glede og takknemlighet, og litt nervøsitet over å fortelle kona hva jeg brukte penger på, da jeg satt meg i bilen og ventet på svigermor. Glede og takknemlighet, fordi jeg denne gangen handlet på tankene jeg ofte kan ha.

Kanskje er du litt som meg, og selv om du er veldig inspirert og gira for å gjøre Godhetsuka på din skole, så kjenner du på spenningen og utfordringen ved å skulle faktisk gjennomføre det.

Når vi skal gi godhet videre, så er det så viktig at vi er bevisst på at det hele starter med at Gud viser oss godhet. Når vi har fått ta i mot godhet fra Gud, så kan vi gi den videre til menneskene rundt oss. Vi må slippe godheten løs – vi må bare gjøre det!

I 1. Johannes brev 4:10-11 står det: Ja, dette er kjærlighet, ikke at vi har elsket Gud, men at han har elsket oss og sendt sin Sønn til soning for våre synder. Mine kjære, har Gud elsket oss slik, da skylder også vi å elske hverandre.

I dette verset kan vi se at Gud utfordrer oss til å elske hverandre, på grunn av hans kjærlighet mot oss. Selv om dette verset sier at vi skylder å elske hverandre, så tror jeg det også kan utfordre oss til å elske menneskene som er på skolen og studiestedet, på jobben eller på fotballen. Vi kan få lov til å elske mennesker, med en ubetinget og stor kjærlighet, som vi først har mottatt.

Når vi skal slippe godheten løs, så har vi lyst til å komme med noen tips på hvordan vi kan ”bare gjøre det”.

Bestem deg for det

Bestem deg for at du ønsker å gjøre Guds godhet tilgjengelig der du er, på din skole, ditt studiested og der du er med venner og familie. Om du ønsker å vise godhet, så må du bestemme deg for det. Sannsynligheten er stor for at det ikke blir noe av, dersom du ikke gjør det.

Planlegg hva du skal gjøre

Når dere skal gjennomføre Godhetsuka, så planlegger dere i fellesskap hva dere skal gjøre. Men, når du skal bare begynne å gjøre godhet på egenhånd, der du er i hverdagen, planlegg på forhånd hvordan du kan vise godhet. Planlegge å betale kaffen for den bak deg i kantina i dag, eller gi et ekstra smil til noen som du har sett trenger det eller ta med en ekstra sjokolade for å glede noen. Det høres kanskje rart ut at du skal planlegge å gjøre godhet, kanskje det kan oppleves kunstig eller unaturlig. Ofte oppleves ting unaturlig, frem til vi har gjort det endel ganger, og det har blitt en naturlig del av hvem vi er. Men, frem til det, planlegg godhet, samtidig som du selvfølgelig er åpen for å la Godheten komme spontant i hverdagen.

Ikke tenk på reaksjonene

Ikke tenkt på hvordan folk vil reagere på godheten du viser. En har sagt det sånn: Hvis du får en innskytelse, må du handle på den med én gang. Rekker du å tenke to ganger, har du mest sannsynlig allerede klart å argumentere deg bort ifra det. Når det gjelder godhet, så er det som i mange andre ting, vi må ikke tenke på andre menneskers reaksjoner. Vi må bare gjøre det!

Ikke vent på motivasjonen

Ofte så ønsker vi å få den riktige motivasjonen for å skulle gjøre noe, men ikke vent på den. Om du ønsker å vise godhet for din egen del, om du vil lære eller om du egentlig ikke har lyst. Tenker du at du ikke er god nok, eller du har ting du sliter med selv. Ikke la det hindre deg i å vise godhet. Bare gjør det! Benjamin Franklin sier: Når du er god mot andre, så er du best mot deg selv. Godhet det forandrer, menneskene vi møter og det forandrer oss som gir.

Vil du ha betydning på skolen din, i klassen og vennekretsen din – så bare gjør det!
Vil du erfare at ditt liv blir forvandlet – bare gjør det!

Små ting gjort i kjærlighet forandrer skolen!