Godhet som livsstil

Hanne Kristin Mythe, leder A21 Norge

 

På en buss fra Majorstua mot Galgeberg en fredag ettermiddag, stiger trøtte passasjerer inn på en stappfull buss. Vanligvis ville det kanskje sitte en person på hvert dobbeltsete, som kanskje er normen i Norge. Men i dag sitter folk tett i tett, og folk står som sild i tønne. Av en eller annen grunn, smiler folk til hverandre, noen ler litt og ser på hverandre med glimt i øyet. Dette er ikke så vanlig på en norsk buss, hvorfor smiler de så fælt? Hva er grunnen til at folk roper god helg i det de går av bussen? Jo, fordi bussjåføren ser nye passasjerer i øynene, smiler og ønsker alle velkommen om bord på bussen. Han har glimt i øyet og slår an med et par vitser.

Folk blir overrasket av godhet. Kanskje spesielt de små, enkle handlingene utført med mye kjærlighet. Folk blir overrasket når de blir sett, når folk er rause med gode ord og er tilstede i en verden hvor vi kanskje er fysisk tilstede, men kan oppfattes som fraværende, med ansiktet klistret til en skjerm.

Vi fokuserer for tiden på godhet. En del av godhet er raushet.
Godhet handler om hvordan vi lever hver dag, hele livet. Vår livsstil preger alle deler av livet vårt. Hvordan ser en livsstil som er kjennetegnet av raushet ut?

Mind the gap – fill the gap

Har du noen gang tatt undergrunnsbanen i London? I det du går ut døra sier en dame på anlegget; ”Please mind the gap”. Dette er rett og slett en enkel påminnelse om at du må ta et litt større steg ut for å ikke snuble.

I din hverdag har du kanskje ikke en stemme på et høyttaleranlegg som minner deg på å ta et større steg for å ikke snuble. Men kanskje kan denne enkle illustrasjonen hjelpe deg å ta noen større steg i hverdagen.

Å være raus koster noe. Alt som er av verdi har en pris.
Å være raus betyr ofte å ta et større steg enn du kanskje vanligvis ville gjort.
Det å være raus og gavmild, er vår rimeligste forsikring for å unngå å bli gjerrige og selvopptatte, deprimerte og bekymret.
Å leve en raus livsstil, innebærer som regel å ta et litt større steg, for å ikke snuble.

Det finnes mange behov i vår verden

Vi leser om humanitære kriser i land langt borte, men vi møter også mennesker som passerer oss hver dag som har behov og som vi kan vise godhet. Folk du møter i gangene på skolen din, på jobben din, på gata, på butikken eller hjemme. Flere av menneskene i livet vårt, kjenner daglig på stress, angst, frykt og bekymring. Flere psykologer mener en av de viktigste faktorene for god psykisk helse er et inkluderende nærmiljø. Det er ikke mer penger, høyere status, flere følgere, finere klær eller sprekere kropp. Tenk om vi gjennom å leve rause liv, kan bidra til et inkluderende nærmiljø? Tenk om vi var så rause med gode ord, med tiden vår, tilstedeværelsen vår og pengene våre;

  • at vi bidro til at livskvaliteten til menneskene rundt oss øker.
  • at mennesker kjenner seg verdsatt og viktige nok til å få din fulle oppmerksomhet.

Jeg tror det reflekterer hvem Jesus var. Han var tilstede, han så mennesker og han hadde dyp medfølelse med dem. Hva gjør du når du ser behov? Stopper du opp og hjelper? Eller leter du etter en forklaring som rettferdiggjør det for deg å gå videre?

Den barmhjertige samaritan (Luk 10.25-30)

Når vi leser denne teksten, så kan vi se at både presten og levitten gikk videre. Samaritanen, den minst tenkelige, stoppet opp og hjalp denne personen. Han fortsatte på reisen sin, han stoppet ikke opp alt i livet, men tok seg nok tid til å sørge for at personen kom seg til et trygt sted hvor han ble ivaretatt, og han betalte for pleie. Han sa også at han ville fortsette å betale om de trengte mer penger da han var på vei tilbake.

Samaritanen var nok ikke rikere enn de to andre, han hadde heller ikke flere timer i døgnet, eller flere ord i munnen. Det kan virke som denne samaritanen hadde bestemt seg for å leve et generøst liv, et liv hvor han ikke hadde nok med bare seg selv.

For så høyt har Gud elsket verden

I Johannes 3.16 så står det: For så høyt har Gud elsket verden, at Han gav Sin sønn den enbårne, for at hver den som tror på Han, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.

For understreke noe her, Han ELSKET verden så høyt, at Han GAV.

  1. Han gav ut av kjærlighet.
  2. ans kjærlighet resulterte i at Han GAV.

Det vi verdsetter mest kommer til uttrykk i måten vi bruker pengene våre. Bankutskriften vår sier mye om hva og hvem vi verdsetter. ”For der skatten din er, vil også hjertet ditt være”, står det i Matteus 6, 21.

Raushet er en livsstil. Det er en holdning, det er et valg. Når vi går sammen med Gud, blir vi lik Han. Når vi virkelig elsker menneskene rundt oss, blir vår naturlige respons å gi.

Hvordan kan vi være rause mot andre?

Når det kommer til generøsitet, roper livet vårt høyere enn ordene våre. Måten vi lever på sier mye mer enn ordene vi sier. Vår livsstil er smittsom. Måten vi lever på får ringeffekter, om vi vil det eller ei. Guds ord sier; Gi så skal du få. Når vi gir, får vi en større avling enn om vi bruker opp alt selv. Bøndene sår frø om våren. De spiser dem ikke, de sår dem. De vet at de aldri ville blitt mette av å spise de små frøene sine, men de vet at de får en stor avling om de planter dem.

I Ordspråkene 11:24, fritt oversatt fra Message oversettelsen, står det: Den rauses verden blir større og større, mens den gjerriges verden blir mindre og mindre.

Avslutning

Gud er generøs. Han er vår forsørger. Han er alt vi trenger og han Har alt vi trenger. Han ønsker at vi skal være gode mot hverandre, å være rause. Gud ber oss aldri om gi hva vi ikke har. Han ber oss bare om å gi av det vi har. Av og til vet du kanskje ikke hva du skal si, men hva om du lever et liv som taler høyre enn ordene dine? Hva om du tar et litt større steg, enn du vanligvis ville gjort? Og hva som dette steget, gjør verden til et litt bedre sted?